Zsámbéki Színházi Bázis
A romtemplomtól a bázisig
Norvég Civil Alap

2017. augusztus 21.
A Pincér

Forgách András árnyalt, s árnyaltságuknál fogva összemosódó karakterei újabb és újabb feldolgozásért kiáltanak. Nem meglepő tehát, hogy A pincér kifinomult konfliktusai 1991-es bemutatkozásuk óta időről-időre magukkal ragadják a közönséget.

A B32, a KoMod, a Manna és a Zsámbéki Színházi Bázis közös produkciója

2017. augusztus 25, 20.00 óra

2017. szeptember 3, 20.00 óra 

Műemlék Rakétabázis

--------------------------------------------

Egy név nélküli színésznő és egy név nélküli pincér találkoznak egy szállodai szobában. Egy éjszakára négy fal közé szorul két élet megannyi mélysége: szerelem, rajongás, magány. Egy ilyen találkozás sok mindent kihoz az emberből, de a meglepően őszinte vagy épp hazug szándékok kuszaságát csak egy tragikus végkifejlet oldhatja fel.

Mai kifejezéssel élve, A pincér egy pszichothriller...

 

Író: Forgách András

Szereplők: Gubík Ági, Hajnal János

Rendező: Telihay Péter

 

-------------------------------------------

 

 

A legnehezebb feladat a folyamatos önuralom

 

 

 

Hajnal János színészt A pincér című előadás címszerepében láthatjuk a Zsámbéki Színházi Bázison augusztus 25-én és szeptember 3-án. Az előzményekről, a próbafolyamatról és a következő évadról kérdeztük.

 

 

 

 

 

 

Újra látható lesz Forgách András darabja A pincér a Zsámbéki Színházi Bázison. A rendező szerint te találtad meg anno a darabot. Hogy bukkantál rá, és miért volt fontos neked, hogy előadás szülessen belőle?

 

Akkoriban nagyon sok kétszereplős darabot böngésztem a könnyebb kivitelezés miatt. Így bukkantam erre is az interneten. Több ajánlatom is volt Telihay Péter rendező számára, de végül közösen ezt választottuk, mert talán ez illett hozzánk a leginkább. A darab első olvasásától kezdve érzek benne valami különleges izgalmat. Nem tudnám pontosan megfogalmazni, hogy mit, de mindenképpen katartikus. 

 

Milyen volt a próbafolyamat?

 

Kicsit komplikált, mert mindketten forgatunk is közben Gubík Ágival, aki a darabban a színésznőt játssza. Ráadásul nem is egyszerre. Emiatt nehéz volt egyeztetni, de egyébként én rettenetesen élvezem. 5 év eltelt az előző próbálkozásunk óta, de nem adtuk fel. Mindhárman azt érezzük, hogy közünk van ehhez a darabhoz és ez nagyon erős motorja a dolognak. Ágival annyira szerettük volna megcsinálni, hogy más rendezőkkel is leültünk beszélni róla. Gondolom nem nehéz elképzelni mennyire ki voltunk már éhezve, hogy csinálhassuk végre. De ennek így kellett lennie. Most vagyunk készen a feladatra.

 

Van-e, ami most az újdonság erejével hat számodra?

 

Ahogy haladunk előre a próbákkal sok ismerős érzés jön elő, de valahogy mégis sokkal logikusabb az egész. A legnehezebb feladat a folyamatos önuralom. Rengeteg feszültség termelődik bennem szinte az első pillanattól, amit folyamatosan vissza kell fognom. Ez nagyon intenzív, állandó koncentrációt igényel. Erre például nem emlékeztem. Meg arra sem, hogy azért ebben milyen sok humor van…

 

Mikor mutatjátok be?

 

Zsámbékon lesz az előbemutató augusztus 25.-én és aztán a Y.EAST fesztiválnak köszönhetően szeptember 3.-án még egyszer eljátsszuk a Bázison.

Ez a két előadás eléggé különlegesnek ígérkezik, mert egészen más közegben játsszuk, mint ahol fogjuk egyébként, ugyanis a hivatalos bemutató szeptember 18-án lesz Budapesten a B32 Kultúrtér és Galériában. Ez utóbbit Farkas Robinak, a B32 művészeti vezetőjének köszönhetjük, aki már az előző körben, 5 éve is velünk volt. Akkor a Komod Színház színeiben mutattuk be az előadást, most meg ennél kicsit bonyolultabb a dolog, mert egy koprodukcióról van szó. Mégpedig a Komod Színház, a Manna Produkció és a Zsámbéki Színházi Bázis közös produkciójáról. Ezúton is köszönjük a lehetőséget mindenkinek és a kitartást Robinak.

 

Hol láthatunk a következő évadban ezen kívül?

 

Van kettő előadásom, ami műsoron maradt a következő évadra is. Az egyik a Bánk az esküdtszék előtt, amit a PartVonal Műhellyel csináltunk és a legtöbbet a József Attila Színházban játsszuk és szintén Telihay Péter rendezte. Ez egy ifjúsági, beavatószínházi előadás. A nézők az esküdtszék, előadás végén el kell dönteniük Bánk bűnös-e. Persze ezen kívül is van szerepük, én például minden előadáson táncolok valakivel a közönség soraiból. Szeretem, hogy meg tudjuk fertőzni a fiatalokat a színház élményével.

A balek, avagy a hülyéje a másik előadás, amiben játszom. Ez egy Feydeau komédia. A Pesti Művész Színház előadása.  Már a fél országot beutaztuk vele. Jó volt magam kipróbálni valami egészen másban, mint amit előtte csináltam. Hatalmas sikerünk van vele és emiatt folyton rádöbbenek, hogy nevettetni milyen hálás feladat.

 

A Barátok közt sztárjaként is ismer téged  a közönség. Ezen a téren, hogy néz ki a jövő?

 

Szerintem óriási ajándék egy fiatal színésznek egy ilyen lehetőség ebben az országban. Mert egyébként nem igazán van lehetőség megmutatkozni. Az utóbbi években azért megmozdult a magyar filmgyártás, de attól még nagyon kevesen mennek moziba. Sajnos. Ráadásul a castingról sose hallani semmit, csak mindig azt veszem észre, hogy van egy új magyar film.

Ez a sorozat az egyik legnézettebb műsor az országban. Népszerűség szempontjából szinte lehetetlen überelni, emiatt kicsit tartok is mi lesz utána, de egyelőre ezen még nem kell gondolkodnom.

 

A színpadon nem ismersz tabukat állítólag. Az életben igen?


Próbálok vigyázni a magánéletemre. Egyébként ki mondta, hogy nem ismerek tabukat a színpadon?

 

                                                                            Artner Sisso

 


© 2018. Zsámbéki Színházi Bázis - THEATER Online - theater.hu